X10 jelfogadó-, vezérlő modulok, kapcsolók, kiegészítők
 
TM13G RF Jelfogadó modul
Átalakítja a távirányítókból érkező jeleket X10 elektromos jelekké és a meglévő elektromos hálózaton keresztül továbbítja a kiadott parancsokat a többi X10 modul felé. Ez a központi egység feltétlenül szükséges minden X10 rendszerű automatizálás esetén. A modul egységkódja fixen 1-es a házkód szabadon választható, alapértelmezésben 'A'. A vezérelni kívánt többi modul házkódját azonosra kell állítani a TM13G házkódjával. Célszerű a lakás központi helyén elhelyezni, mivel kb. 15-30 méteres körzetben (falon keresztül is) érzékeli a távirányítókat. Nagy kiterjedésű épület esetén több TM13 alkalmazása is szükséges lehet. A rajta lévő hálózati csatlakozó egyben eszköz modulként is funkcionál.

Technikai részletek (PDF)
AM12 Készülék modul
Kapcsoló modul 230V-ot használó elektromos eszközök, halogén lámpák, fénycsövek vezérlésére. Maximális terhelhetősége 3600W. A modul reagál a következő X10 parancsokra: "Be", "Ki", "Minden Ki". A modult csatlakoztassa egy konnektorba, majd a vezérelni kívánt eszközt egyszerűen dugja be az előlapon lévő aljzatba. A modulon lévő tárcsák segítségével beállíthatja a ház- és egységkódokat. A vezérelni kívánt eszköz saját kapcsolójával továbbra is bekapcsolható marad, úgy, hogy a modul érzékeli a gyors ki/bekapcsolást a vezetéken és automatikusan áramot ad.

Technikai részletek (PDF)
AM12W Készülék modul, fix
Ugyanaz, mint a fenti AM12 modul azzal a különbséggel, hogy ez fixen beépíthető. Tehát nem konnektorba kell csatlakoztatni hanem barhová, akár elrejtve is felszerelhető ahol elektromos vezeték van. A vezérelni kívánt eszközt a modul alján lévő vezetékekkel fixen be kell kötni. Ideális pl. fixen működő kerti tavak, medencék szűrőjének vezérlésére.

Bekötési rajz (PDF) -/- További információk (PDF)
LM12 Lámpa modul
Kapcsoló modul kifejezetten lámpák vezérlésére beépített fényerő szabályozóval. Maximális terhelhetőség 40-300W. Az LM12 nem alkalmas elektronikus transzformátorok, alacsony energiájú égők/fénycsövek vezérlésére. Ebben az esetben az AM12 modul használata javasolt. A modul a kovetkező X10 parancsokra reagál: "Be", "Ki", "Halványít", "Erősít", "Minden ki", "Minden lámpa be". A lámpa saját kapcsolójával továbbra is vezérelhető marad.

Technikai részletek (PDF)
LM12W Lámpa modul, fix
Ugyanaz, mint a fenti LM12 modul azzal a különbséggel, hogy ez fixen beépíthető. Tehát nem konnektorba kell csatlakoztatni hanem barhová, akár elrejtve is felszerelhető ahol elektromos vezeték van. A vezérelni kívánt eszközt a modul alján lévő vezetékekkel fixen be kell kötni. Ideális pl. fixen működő kerti tavak, világításának vezérlésére.

Bekötési rajz (PDF) -/- További információk (PDF)
LM15ES Lámpa foglalat modul
Ezt a modult egyszerűen be kell csavarni bármely lámpa foglalatba, majd az égőt a modulba szintén becsavarva máris vezérelhető lesz. A modul a következő X10 parancsokra reagál: "Be", "Ki", "Minden lámpa be", "Minden ki". Maximális terhelés 100W (60W zárt búrában). Az ház- és egységkód elektronikusan programozható távirányító segítségével. A beállított kódot kicsavarás után is megőrzi.

Technikai részletek (PDF)
SW10 Redőny kapcsoló

Kapcsoló, mely alkalmas napellenzők, redőnyök, függönyök és egyéb ablakra használatos ellenzők mozgatására egy 230V-os motor segítségévvel. Az intelligens kapcsoló megjegyzi memóriájában az ablak méretét és saját aktuális pozícióját. A Marmitek X-10 protokoll segítségével távvezérelhető és az általa vezérelt redőny/függöny bármilyen pozícióba állítható. A redőnyök a következő X-10 parancsok segítségével távvezérelhetőek: "On" parancs hatására teljesen felhúzódnak, "Off" parancs hatására teljesen leeresztődnek, "Dim" parancs hatására bármilyen köztes pozícióban megállhatnak. A távirányító hiánya esetén hagyományos kapcsolóként funkciónál. Beszerelésnél a fázis vezeték mellett feltétlenül szükséges a semleges (vagy 0-ás) megléte is!

Technikai részletek (PDF)
SS13 Fali kapcsoló, szabályozható, vezeték nélküli
Vezeték nélküli intelligens X10 fali kapcsoló. Bárhová szabadon felszerelhető. Három gomb 3 tetszőlegesen beállított X10 modul vezérlésére plusz egy a fényerő szabályozásra. Ideális alkalmazása amikor a meglévő kapcsolókat már automatizáltuk, de egy olyan helyre is szeretnénk villanykapcsolót tenni ahol egyébként nincs kiépített hely vagy vezeték.

Technikai részletek (PDF) -/- További információk (PDF)
AD10 DIN kapcsoló
Közvetlenül a villanyórába felszerelhető DIN kapcsoló modul. Csoportos, például gépkocsi feljáró, vagy kerti világítások, tó, medence világításának vezérlésére. Alkalmazása olyan esetben javasolt amikor a kívánt eszközöket, lámpákat nem kapcsolóval szeretnénk vezérelni hanem valamilyen automatizmuson keresztül. Például, mozgásérzékelő (MS13), távirányító, vagy számítógépes program időzítő (CM11) esetén. Maximum 16A terhelés.

Technikai részletek (PDF)
LD11 DIN kapcsoló, szabályozható
Ugyanaz mint az AD10 kapcsoló de beépített fényerő szabályozó (dim) funkcióval. 230V és 12V feszültséggel egyaránt működik. Halogén lámpákhoz is használható. Teljesítménye max: 700W. Megjegyzi az utoljára beállított fényerő szintet.

Technikai részletek (PDF)
FD10 DIN modul
Közvetlenül a villanyórába felszerelhető DIN szűrő és jelismétlő modul. Egyrész kiszűri az X10 jeleket közvetlenül a villanyóránál, tehát se be se ki nem juthat vezérlőjel. Másrészt fázisjelismétlő funkciója lehetővé teszi az X10 jelek továbbítását a lakásban egy másik fázisra is. Minden két fázis összekötéséhez kell egy FD10 modul, tehát 3 fázishoz két modul, négyhez három és így tovább.

Technikai részletek (PDF)
FM10 Zavarszűrő modul
Bizonyos nagyteljesítményű eszközök, mint például fénymásolók, nyomtatók, monitorok, folyamatosan zavaró jeleket sugározhatnak az elektromos hálózaton keresztül. Ezek a zavarások jelentősen lelassíthatják, vagy akár lehetetlenné is tehetik az X10 vezérlő parancsok küldését a hálózaton. Ez a zavarszűrő modul azt a célt szolgálja, hogy a becsatlakoztatott eszközből érkező zavaró jeleket kiszűrje és lehetővé tegye az X10 jelek szabad áramlását.

 
CM11G Számítógépes vezérlő modul
Speciális interfész modul a PC és a lakás összes X10 modulja közötti kapcsolat megteremtésére. Soros porton keresztül csatlakozik a számítógéphez. Megfelelő intelligens ház vezérlő program esetén ezen a modulon keresztül lehet a számítógéppel irányítani, időzíteni a különböző modulokat. Teljes eseménysorok, előre kiválasztott sémák is beprogramozhatók. Például TV nézés esetén egy gombnyomásra lefut a TV program ami lekapcsolja az összes villanyt, elhúzza a függőnyt és bekapcsol egy halvány hangulatvilágítást. Megfelelő server program és internet kapcsolat esetén a lakás a világ bármely pontjáról vezérelhetővé válik WEB-es felületen keresztül. A modul saját memóriájában tárolja az időzítési beállításokat így az, áramszünet esetén sem vész el. Távollét esetén a modul képes véletlenszerűen, vagy tervszerűen kapcsolgatni a fényeket egy betörés megelőzése érdekében. A modul beprogramozás után önállóan működik, a számítógép folyamatos működését nem igényli. Gyakorlatilag ez az interfész teszi egységes rendszerré, intelligens házzá a lakásban lévő modulokat.

Technikai részletek (PDF)
MS13 mozgás és fény érzékelő
Vezeték nélüli PIR szenzor. Miután a szenzor mozgást érzékelt az előre beprogramozott elindítja. Alapvetően világítási funkciók vezérlésére szolgál mozgás alapján de bármilyen egyéb eszközt (pl motoros ajtót, függönyt stb.) is vezérelhet. A mozgás érzékelése után programozható az az idő aminek eltelte után lekapcsolja az adott eszközt. Felhasználási példa: a szenzort hozzárendeljük az A3-as lámpához ami az előszobában van, a világítási késleltetés 5 perc. Ha a szenzor mozgást érzékel a figyelt területen akkor bekapcsolja az A3 lámpát és 5 percig úgy hagyja majd kikapcsolja. A rendszer előnye hogy az érzékelő és a vezérelni kívánt eszköz eymástól távol is lehet. Beépített fényérzékelője van. A ki és bekapcsolás a fényviszonyokhoz is köthető. Sőt a mozgás és fény kettős kombinációja is megvalósítható. Pl ha világos van akkor sem kapcsol fel ha mozgást érzékel. Sötétben akkor is felkapcsol ha nincs mozgás. Kültéren is használható.

Technikai részletek (PDF) -/- További információk (PDF)
SM10 Analóg -> X10 átalakító

Amennyiben a kontakt pontjára beérkező analóg aktiváló jel jön akkor X10 parancsot ad ki a beállított feltételek szerint:
Bal oldali választógomb: 1. Input A, az aktiváló jel alacsonyfeszültségű áram 6 és 18V között. 2. Input B, az aktiváló jel kontakt pont relé vagy kapcsoló által.
Jobb oldali választógomb: Mode 1, minden a modul Ház kódjára (pl. A) beállítótt lámpa modul bekapcsol és minden a modul Egység kódjára állított eszköz modul bakapcsol (pl. 8). Ha az aktiváló jel megszűnik minden lámpa bekapcsolva marad de az eszközök kikapcsolnak. Mode 2, minden lámpamodul folyamatosan villogni kezd. Ha az aktiváló jel megszűnik a lámpák bekapcsolt állapotban maradnak de a modul Ház kódján (pl. A) lévő eszköz modulok kikapcsolnak. Mode 3, ha aktiváló jel érkezik a modul a beállított ház és egység kódra (pl. A2) ON parancsot küld. Ha megszűnik a jel OFF parancsot.

A készülék tetején található még egy teszt gomb és egy minden eszközt kikapcsoló gomb. Tipikus alkalmazási példája mikor a meglévő hagyományos riasztóhoz kötik így annak átjárási lehetőséget biztosít a házautomatizálási rendszerbe. Pl riasztás esetén villogtatja a ház összes lámpáját.

Technikai részletek (PDF)
UM7206 X10 -> analóg átalakító

Ha a beállított X10 címére ON/OFF parancs érkezik akkor vezérli a hozzá kötött alacsony feszültségű (max. 24V, 5A) eszközt azzal, hogy a kontakt pontját zárja a beállított feltételek szerint:
Bal oldali választógomb: 1. Continous-folyamatos működés. Ha ON parancs érkezik bekapcsol, ha OFF parancs érkezik kikapcsol és ebben az állapotban is marad. 2. Momentary-pillanat kapcsolás. Ha ON parancs érkezik bekapcsol majd 3-5 mp múlva automatikusan kikapcsol.
Jobb oldali választógomb: 1. Sounder only-hangjelzés. Ha parancs érkezik csak hangjelzést ad. 2. Sounder & relay-hang és relé. Ha parancs érkezik hangjelzést ad és bekapcsolja a relét. 3. Relay only-csak relé. Ha parancs érkezik csak a relét aktiválja.

Felül még található egy On és egy OFF tesztgomb. Az eszköz tipikus alkalmazási területte a kazánvezérlés együttműködve a Digimax 210 thermosztáttal. Konnektoron keresztül csatlakozik a 220V-os hálózathoz.

Technikai részletek (PDF)