Mit jelent az otthonautomatizálás?

Egyszerűbbé, kényelmesebbé teszi életét, energiát takarít meg, növeli otthona biztonságát, és persze élvezetes is. Összességében azt gondoljuk, az otthonautomatizálás mindenkinek az amivé tenni szeretné. Van akinek csak annyit jelent, hogy ugyanazzal a távirányítóval működteti a TV-t mint amivel a világítást vagy a különböző eszközöket vezérli. Másoknak egy teljes egészében automatizált otthon melyet számítógép segítségével vezérel egy speciális interfészen keresztül, tökéletesen a saját igényeire, életstílusára programozva. Az otthonautomatizálás lehetőségeinek csak az Ön képzelete szab határt.
Mi az X10 technológia?
Az X10 egy kommunikációs "nyelv" amely lehetővé teszi, hogy lámpákat eszközöket és más berendezéseket vezéreljen a házban meglévő 220-230V-os elektromos vezetékeken keresztül. Nem szükséges semmilyen új, költséges vezetékezés.
Az X10 otthonautomatizálási termékeket könnyen, gyorsan fel lehet szerelni és könnyen el is távolíthatóak. Tehát, ha bérelt lakásban szeretné felszerelni, egy költözéskor nem kell lemondania megszokott kényelméről.
Az egész rendszert viheti magával és az új lakásban is könnyen, gyorsan felszerelheti. Az X10 egyszerűsége lehetővé teszi, hogy akár Ön szerelje be a modulokat a saját lakásába. Vagy, kérheti technikus kollégánk segítségét. A választás az Öné. Mivel a rendszer moduláris felépítésű, a lehetőségek száma végtelen. Minden ház, minden rendszer egyedi, speciálisan az Ön igényei szerint van kialakítva. Vezérelheti a modulokat akár távirányítóval, akár a PC-n keresztül automatizálva, akár távolról a telefonján keresztül. Speciális automatizálási program és internet kapcsolat esetén akár a világ bármely pontjáról elérheti és vezérelheti az otthonát interneten keresztül. Amennyiben szeretné kipróbálni, megismerni a rendszert elég 3-4 modult megvenni a szükséges vezérlővel. Ha tetszik akkor a vezérlést gond nélkül ki lehet terjeszteni az egész lakásra is újabb modulok beépítésével.
A rendszer felépítése
A vezérléshez szükséges parancsokat a rendszer az elektromos hálózaton keresztül küldi ki az egyes moduloknak. Ezek a beépített programnak megfelelően értelmezik és végrehajtják a kiadott utasítást. A vezérlőjeleket távirányítóval, PC modullal, vagy egyéb vezérlő eszközökkel adhatjuk ki.
Minden modulnak saját egyedi címe van így csak az az egy hajtja végre a parancsot aminek a vezérlő azt címezte. A lakásban el kell helyezni egy központi vezérlő/jelátalakító modult (pl. TM13) amely a távirányítótól érkező rádiófrekvenciás jelet átalakítja X10 elektromos jelekké, majd ezt továbbítja a hálózaton keresztül az egyes modulokhoz. A különböző mozgásérzékelők és egyéb vezeték nélüli eszközök szintén a jelátalakítón keresztül címezik meg az általuk vezérelt modult.
Címzés
Minden modulon két tárcsa található, mellyel összesen 256 különböző egyedi cím választható ki. A két tárcsa felosztása a következő: első jel az úgynevezett házkód A-tól P-ig választható. Ez az azonos lakáson belül lévő összes egységre vonatkozik. A második az úgynevezett egységkód 1-től 16-ig választható. Ez a modul saját egyéni címe. Például: A1 lámpa, A2 függöny. Ebben az esetben a távirányító 1-es gombja a lámpát kapcsolja, a 2-es gomb pedig a függönyt húzza el. A távirányítónak is azonos házkódon kell lenni mint a vezérelni kívánt egységeknek.

Lehetőség van csoportos parancsok kiadására is melyek az azonos házkódon lévő valamennyi modulra vonatkoznak. Ilyen pl a 'Minden lámpa le' parancs ami az összes világítást egyetlen gombnyomással lekapcsolja.

 

Általános információk
 • 1. Távirányítás:
  A lakás valamennyi elektromos berendezése egyetlen intelligens, programozható távirányítóval vezérelhető. A távirányító tartalmazza az 1984 óta gyártott szinte összes márka kódját így külön programozás nélkül felismer bármely Tv-t, videót, dvd lejátszót, hifi-t vagy akár műholdas beltéri egységet. A távirányító tanítható is abban az esetben, ha számára ismeretlen márkájú terméket használ. Ugyanazzal a távirányítóval kapcsolható a lakás bármely szobájában, a kertben vagy az udvaron bármely világítás. Egy gombnyomással lekapcsolja az összes villanyt, egy másikkal bekapcsolja a Tv-t, majd elindítja a DVD lejátszót. Nem kell többé keresgetni a különböző eszközök távirányítói között, nem kell felállni a fotelből, ha odakint vagy az emeleten égve maradt egy lámpa.
 • 2. Moduláris, bővíthető felépítés:
  Bármit vezérelhet a lakás bármely pontjáról. A fények halványíthatóak vagy erősíthetőek kívánság szerint. A lámpák kézzel továbbra is kapcsolhatóak maradnak, ha éppen nincs a közelben a távirányító. Semmilyen utólagos vezetékelést, átalakítást vagy átépítést nem igényel a rendszer telepítése. Meglévő házakba, villamos hálózatokba is gyorsan beszerelhető. Moduláris felépítésű, ami azt jelenti, hogy tetszése szerint megoldhatja egy szoba vezérlését és később újabb modulok csatlakoztatásával ezt a ház bármely részére kiterjesztheti. Bármilyen más, konnektorba csatlakozó eszköz is vezérelhető, pl. kávéfőző, mosógép, klíma, fűtés (kazán) stb.
 • 3. PC-s vezérlés:
  Külön modul segítségével, számítógéppel is vezérelhető, beprogramozható, időzíthető pl. a fények be- kikapcsolása. Előre beprogramozott eseménysorok beállítása. Vezeték nélküli színes mikrofonos kamerák telepíthetők melyek akár közvetlenül a TV-re akár a számítógépre (internetre is) küldhetnek jelet. Külön vezérlő szoftver segítségével akár az Interneten keresztül is lekérdezhető a lakásban lévő eszközök pillanatnyi állapota, bármi ki-bekapcsolható, a kamerák képe megtekinthető.
 • 4. Telefon vezérlés/biztonságtechnika:
  Egy speciális központi egység (SC9000) segítségével a lakás bárhonnan felhívható, és bármely beépített funkció (riasztó, fűtés, világítás stb.) vezérelhető. Külön biztonsági rendszer, betörésvédelem, telefonos riasztás, vezeték nélküli érzékelőkkel, távvezérlési lehetőséggel. Amikor hazaér, mintha csak az autóját riasztaná be, egyszerűen kiakpcsolhatja a riasztót. A központi egység az előre beállított lámpák felvillantásával jelzi a ki és bekapcsolási funkciókat. Riasztás esetén a rendszer fel is hívja Önt és a telefonon keresztül belehallgathat az eseményekbe. Így elkerülhető a téves riasztás.

Okosotthon DVD

Az Okosotthon rendszer egy viszonylag új és a vevők számára még talán kevéssé ismert intelligens ház technológia ma Magyarországon. Annak érdekében, hogy vevőink számára jobban megérthetővé tegyük a rendszer működését, előnyeit készítettünk egy DVD filmet. Ez több mintaházon, életszerű példákon keresztül, kifejezetten felhasználói szemmel mutatja be azt az új életstílust, mely a nagyon is közeli jövő meghatározó életstílusa lesz.

 
A filmben szereplő főbb témakörök: ET35 távirányító, Safeguard rendszer, telefonos távvezérlés, időzítés, Internetes vezérlés, medence, klíma, világítás vezérlés, épület - ház automatizálás.
 
Tekintse meg Ön is a filmet, ismerje meg a jövőt, egy kényelmesebb, biztonságosabb és egyedülálló luxust ajánló rendszer segítségével.
A teljes rendszer egyedileg az Ön igényei szerint tervezhető, alakítható, a lehetőségek csak Önre várnak. Kérdéseivel forduljon bizalommal kollégáinkhoz.